Mapa portalu: Centrum > Wiadomości |
|
Wiadomość Restauracja Polanka w setce najlepszych restauracjiRestauracja w krośnieńskim Hotelu Pałac Polanka jako jedyna na Podkarpaciu znalazła się w prestiżowym przewodniku "Poland 100 Best Restaurants", a Mariusz Zalichta uznany został za najlepszego Szefa Kuchni Regionu Wschodniego. Jaki jest jego przepis na sukces? ![]() Kuchnia Mariusza Zalichty została doceniona przez krytyków kulinarnych, ale przede wszystkim przez gości Mariusz Zalichta, Szef Kuchni hotelowej restauracji w Pałacu Polanka, przygotowuje właśnie jedno ze swoich popisowych dań: polędwiczkę wieprzową sous vide na kaszy gryczanej z borowikami, pieczonym żółtym i czerwonym burakiem oraz sosem z zielonego pieprzu. Złożona potrawa wygląda jak kulinarna rzeźba. Fotografia tej samej potrawy znalazła się w wydanej właśnie szóstej już edycji przewodnika po setce najlepszych polskich restauracji: "Poland 100 Best Restaurants". Restauracja w Pałacu Polanka trafiła do przewodnika jako jedyny lokal z Podkarpacia, a autor dania znalazł się w nim jako najlepszy Szef Kuchni Regionu Wschodniego, odpowiadającego zasięgiem województwom podkarpackiemu, świętokrzyskiemu, lubelskiemu i podlaskiemu. ![]() Mariusz Zalichta ma 12 lat kucharskiego doświadczenia. Jako Szef Kuchni restauracji w Pałacu Polanka pracuje od ponad pół roku. W kuchni uwielbia przede wszystkim eksperymentować i zaskakiwać Dla Mariusza Zalichty to oczywiście olbrzymie wyróżnienie, zwłaszcza że wybór restauracji do przewodnika odbywa się nie tylko w oparciu o oceny wysyłanych do nich inspektorów, ale przede wszystkim na podstawie głosów restauracyjnych gości. - Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów, dzięki czemu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę końcową w 75 proc. składa się ocena gości, zaś ocena inspektorów stanowi zaledwie 25 proc. – wtóruje Mariuszowi Zalichcie Katarzyna Szelachowska, przedstawicielka organizatorów konkursu Poland 100 Best Restaurants. W konkursie przyznawane są tzw. widelce, od jednego do trzech. Restauracja Hotelu Pałac Polanka znalazła się w gronie 32 restauracji, którym przyznano dwa widelce (tzw. Best of Award of Excellence). - Cieszę się, że goście doceniają to, co robimy. Robimy, ponieważ szef kuchni nie pracuje przecież sam, zawsze pracuje z zespołem i ewentualny sukces to zasługa wszystkich jego członków – komentuje skromnie swoją obecność wśród najlepszych szefów kuchni w Polsce Mariusz Zalichta. ![]() W menu restauracji znajduje się sporo tradycyjnych dań. Mariusz Zalichta wraz z zespołem definiują je jednak na nowo Szef Kuchni krośnieńskiej restauracji pracuje w zawodzie od 12 lat. Ścieżka jego kariery wiodła przez kilka krajowych oraz zagranicznych lokali. W ostatnim czasie pracował w jednym z rzeszowskich hoteli. W Krośnie pracuje od marca br. - W swojej kuchni stawiam przede wszystkim na regionalne produkty, dostępne o danej porze roku, dlatego wprowadzamy sezonowe karty. Dania komponujemy tak, aby nawiązywały do historii obiektu, w którym znajduje się restauracja – opowiada. - Czasami są to dania dobrze znane, przy czym – zastrzega – cały czas wraz z zespołem eksperymentujemy, starając się odkrywać je na nowo, czym często zaskakujemy naszych gości. To działa. Jak przyznaje Szef Kuchni i kierownictwo obiektu, restauracja na brak gości nie narzeka. - Najbardziej cieszy mnie to, że oprócz gości hotelowych, chętnie korzystają z niej mieszkańcy Krosna, ale także osoby, który przyjeżdżają tu specjalnie z dalsza, z Rzeszowa, a nawet z Krakowa, ponieważ usłyszeli, że warto nas odwiedzić. To daje dodatkową motywację do pracy, więc obiecuję, że nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa – zapewnia Mariusz Zalichta. (2016-11-05/15:03:58) |
Wyszukiwarka
|
Partnerzy portalu: | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Informacje | | Wiadomości • Archiwum • Prognoza pogody |
Kultura | | Wydarzenia kulturalno-rozrywkowe • Archiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino |
Krosno | | O mieście • Samorząd |
Internet | | Katalog lokalnych stron |
Komunikacja internetowa | | Tablica ogłoszeń • Opinie • Czat • Kartki elektroniczne |
Informator: | | Finanse • Pizza na telefon • Dania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busy • Policja • Książka telefoniczna |
Kupuj: | | Bilety |
Archiwum wydarzeń specjalnych | | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014 • Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007 • Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005 • Zabytki poprzemysłowe Podkarpacia • Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005 • Wyprawy rowerowe 2005 • Zlot 4x4 2004-2006 • Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008 • Górskie Zawody Balonowe 2000-2009 • Kartki z wakacji 2003-2006 |
Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44
Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny /
Reklama / Kontakt / Więcej