Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(19)
Foto
(17585)
Firmy
(108)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(774)
Czateria
(52)
Opinie
(483817)

Mapa portalu: Centrum > Wiadomości

2025-07-16

W dniu 2025-07-16 nie opublikowano żadnej wiadomości, przepraszamy.


Ostatni tydzień:

  • 16 lipca 2025 (Środa)
  • 15 lipca 2025 (Wtorek)
  • 14 lipca 2025 (Poniedziałek)
  • 13 lipca 2025 (Niedziela)
  • 12 lipca 2025 (Sobota)
  • 11 lipca 2025 (Piątek)
  • 10 lipca 2025 (Czwartek)

  • Pełne archiwum:

  • Pełne, bezpłatne archiwum wszystkich artykułów


  • Wiadomość

    Restauracja Polanka w setce najlepszych restauracji

    Restauracja w krośnieńskim Hotelu Pałac Polanka jako jedyna na Podkarpaciu znalazła się w prestiżowym przewodniku "Poland 100 Best Restaurants", a Mariusz Zalichta uznany został za najlepszego Szefa Kuchni Regionu Wschodniego. Jaki jest jego przepis na sukces?

    Pałac Polanka
    Kuchnia Mariusza Zalichty została doceniona przez krytyków kulinarnych, ale przede wszystkim przez gości

    Mariusz Zalichta, Szef Kuchni hotelowej restauracji w Pałacu Polanka, przygotowuje właśnie jedno ze swoich popisowych dań: polędwiczkę wieprzową sous vide na kaszy gryczanej z borowikami, pieczonym żółtym i czerwonym burakiem oraz sosem z zielonego pieprzu. Złożona potrawa wygląda jak kulinarna rzeźba.

    Fotografia tej samej potrawy znalazła się w wydanej właśnie szóstej już edycji przewodnika po setce najlepszych polskich restauracji: "Poland 100 Best Restaurants". Restauracja w Pałacu Polanka trafiła do przewodnika jako jedyny lokal z Podkarpacia, a autor dania znalazł się w nim jako najlepszy Szef Kuchni Regionu Wschodniego, odpowiadającego zasięgiem województwom podkarpackiemu, świętokrzyskiemu, lubelskiemu i podlaskiemu.

    Pałac Polanka
    Mariusz Zalichta ma 12 lat kucharskiego doświadczenia. Jako Szef Kuchni restauracji w Pałacu Polanka pracuje od ponad pół roku. W kuchni uwielbia przede wszystkim eksperymentować i zaskakiwać

    Dla Mariusza Zalichty to oczywiście olbrzymie wyróżnienie, zwłaszcza że wybór restauracji do przewodnika odbywa się nie tylko w oparciu o oceny wysyłanych do nich inspektorów, ale przede wszystkim na podstawie głosów restauracyjnych gości. - Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów, dzięki czemu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę końcową w 75 proc. składa się ocena gości, zaś ocena inspektorów stanowi zaledwie 25 proc. – wtóruje Mariuszowi Zalichcie Katarzyna Szelachowska, przedstawicielka organizatorów konkursu Poland 100 Best Restaurants.

    W konkursie przyznawane są tzw. widelce, od jednego do trzech. Restauracja Hotelu Pałac Polanka znalazła się w gronie 32 restauracji, którym przyznano dwa widelce (tzw. Best of Award of Excellence).

    - Cieszę się, że goście doceniają to, co robimy. Robimy, ponieważ szef kuchni nie pracuje przecież sam, zawsze pracuje z zespołem i ewentualny sukces to zasługa wszystkich jego członków – komentuje skromnie swoją obecność wśród najlepszych szefów kuchni w Polsce Mariusz Zalichta.

    Pałac Polanka
    W menu restauracji znajduje się sporo tradycyjnych dań. Mariusz Zalichta wraz z zespołem definiują je jednak na nowo

    Szef Kuchni krośnieńskiej restauracji pracuje w zawodzie od 12 lat. Ścieżka jego kariery wiodła przez kilka krajowych oraz zagranicznych lokali. W ostatnim czasie pracował w jednym z rzeszowskich hoteli. W Krośnie pracuje od marca br. - W swojej kuchni stawiam przede wszystkim na regionalne produkty, dostępne o danej porze roku, dlatego wprowadzamy sezonowe karty. Dania komponujemy tak, aby nawiązywały do historii obiektu, w którym znajduje się restauracja – opowiada. - Czasami są to dania dobrze znane, przy czym – zastrzega – cały czas wraz z zespołem eksperymentujemy, starając się odkrywać je na nowo, czym często zaskakujemy naszych gości.

    To działa. Jak przyznaje Szef Kuchni i kierownictwo obiektu, restauracja na brak gości nie narzeka. - Najbardziej cieszy mnie to, że oprócz gości hotelowych, chętnie korzystają z niej mieszkańcy Krosna, ale także osoby, który przyjeżdżają tu specjalnie z dalsza, z Rzeszowa, a nawet z Krakowa, ponieważ usłyszeli, że warto nas odwiedzić. To daje dodatkową motywację do pracy, więc obiecuję, że nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa – zapewnia Mariusz Zalichta.

    (2016-11-05/15:03:58)
    (DI), fot. Damian Krzanowski


    Komentarze do artykułu:





    Zaloguj się, aby komentować artykuły.



    Wyszukiwarka


    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej