Mapa portalu: Centrum > Wiadomości |
|
Wiadomość Ulubiony chleb krośnian ma cebulowy posmakChleb z dodatkiem cebuli z Piekarni Kopacz zwyciężył w konkursie na ulubiony chleb krośnian. Powstaje od 10 lat i był jednym z pierwszych chlebów "smakowych" na rynku. Idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, mówi jego twórca. ![]() Chleb z dodatkiem cebuli z Piekarni Kopacz - oto chleb, który najbardziej przypadł w tym roku krośnianom do gustu Podczas Karpackich Klimatów krośnianie już po raz dwunasty wybrali ulubiony chleb. Do konkursu przystąpiło 10 piekarni. Przeważały chleby żytnie lub pszenno-żytnie, z przeróżnymi, czasami zaskakującymi dodatkami, m.in. maślanki, płatków ziemniaczanych, pokrzywy i cebuli. To właśnie ten ostatni dodatek rozstrzygnął rywalizację. W konkursie oddano łącznie 1200 głosów. O wygranej zadecydowały pojedyncze głosy. Chleb pszenno-żytni z dodatkiem cebuli "od Kopacza"zdobył ich najwięcej - 21,42 proc. Tuż za nim (21,25 proc. głosów) znalazł się chleb z czarnuszką bez drożdży z Piekarni Krukierek. Trzecie miejsce (10,98 proc.) zajął chleb ekologiczny jaglano-ryżowy z Piekarni Kiełtyka. Stanisław Kopacz, właściciel zwycięskiej piekarni, opowiada, że ulubiony chleb krośnian ma dość długą tradycję. Powstaje bowiem od 10 lat. - To był jeden z pierwszych chlebów "smakowych" na rynku. Zaczęliśmy go piec w czasach, gdy na sklepowych półkach dostępny był właściwie tylko chleb zwykły – wspomina. - Stosujemy prostą zasadę: żadnych polepszaczy czy gotowych mieszanek. Robimy wszystko sami. Do chleba dodajemy specjalnie przygotowaną prażoną cebulę. Nie może jej być zbyt dużo, bo efekt, który chcemy osiągnąć, to posmak, a nie smak cebuli – mówi piekarz, przyznając, że wypiek ma swoich wielkich fanów, ale są także osoby, które nigdy po niego nie sięgną. - Trzeba lubić taki smak – zgadza się. Tym, którzy go lubią lub nigdy nie próbowali i chcą się przekonać, czy jest w ich guście, Stanisław Kopacz poleca ten chleb na chłodniejsze dni, gdy wystarczy posmarować go masłem i smalcem. Tak podobno smakuje najlepiej. Zwycięski chleb kupić można w Krośnie wyłącznie w punktach piekarni na ul. Kisielewskiego 4/6b oraz w "kwadraciaku" (ul. Wojska Polskiego 41). Piekarz zapewnia, że w związku z wygraną, odpowiednio zwiększył jego produkcję: - Nauczyło mnie tego doświadczenie z ubiegłych lat. Już dwa razy wygrywaliśmy w tym konkursie i po każdym zwycięstwie mieszkańcy bardzo chcieli spróbować naszych chlebów, dlatego już przed południem ich brakowało. Tym razem przygotowaliśmy więcej. (2017-08-22/13:21:49) |
Wyszukiwarka
|
Partnerzy portalu: | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Informacje | | Wiadomości • Archiwum • Prognoza pogody |
Kultura | | Wydarzenia kulturalno-rozrywkowe • Archiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino |
Krosno | | O mieście • Samorząd |
Internet | | Katalog lokalnych stron |
Komunikacja internetowa | | Tablica ogłoszeń • Opinie • Czat • Kartki elektroniczne |
Informator: | | Finanse • Pizza na telefon • Dania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busy • Policja • Książka telefoniczna |
Kupuj: | | Bilety |
Archiwum wydarzeń specjalnych | | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014 • Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007 • Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005 • Zabytki poprzemysłowe Podkarpacia • Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005 • Wyprawy rowerowe 2005 • Zlot 4x4 2004-2006 • Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008 • Górskie Zawody Balonowe 2000-2009 • Kartki z wakacji 2003-2006 |
Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44
Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny /
Reklama / Kontakt / Więcej