Mapa portalu: Centrum > Wiadomości |
|
Wiadomość Tak rodzą się pączkiW przeddzień Tłustego Czwartku (2.02) odwiedziliśmy wytwórnię ciast „Santos” w Krościenku Wyżnym. Proces produkcji pączka – najpopularniejszego przysmaku tego dnia – objaśniał nam Sebastian Szmyd, mistrz cukiernictwa (zdobył m.in. 3. miejsce na Mistrzostwach Świata Cukierników Seniorów, które odbyły się w 1999 r. w Brnie). ![]() Drożdżowe ciasto na pączki jest dzielone i ważone na odpowiednio duże kęsy, które formuje się na okrągłe części. ![]() Okrągłe kęsy ciasta wkłada się do maszyny zwanej dzielarko-zaokrąglarką, która dzieli je na 30 małych, równych porcji. ![]() Małe pączki rosną następnie w tzw. garowniku. Rosną dzięki odpowiedniej temperaturze i wilgotności. ![]() Po wyrośnięciu, pączki smażą się w tłuszczu palmowym w temperaturze 140 stopni. Po usmażeniu pierwszej warstwy, za pomocą korbki odwraca się pączki i smaży się ich druga strona. ![]() Smażenie pączków trwa ok. 2 minuty. Przed Tłustym Czwartkiem pączki smaży się w "Santosie" nawet na 10 takich patelniach. ![]() Po usmażeniu, za pomocą tzw. nabijarki do wnętrza pączka nabija się różne nadzienia. Między innymi: jabłkowe, malinowe, różane ("Santos" ma własną plantację róży). ![]() Górna część pączka może być ozdobiona nie tylko cukrem pudrem, ale np. lukrem białym, czekoladowym lub malinowym. Lukier wykonany jest z takiej receptury, że zastyga i nie klei się, choć połysk pozostaje. ![]() Lukrowane pączki posypuje się np. białymi wiórkami czekoladowymi lub skórką pomarańczową. ![]() „Santos” wytwarza ponad 10 rodzajów pączków. Między innymi takie jak te - z musem truskawkowym lub brzoskwinowym. ![]() W zwykły dzień robionych jest 1-2 tysiąca pączków. Na Tłusty Czwartek - dziesiątki tysięcy pączków. Cały proces produkcji pączka trwa około 1 godziny. A jaki jest ulubiony pączek Marka Bargła, właściciela cukierni „Santos”? – Pączek świeżo wyjęty z tłuszczu, bez nadzienia. Rozrywam go po to, żeby sięgnąć do głębi aromatu i sprawdzić strukturę ciasta. Cukiernik radzi jednak spożywać pączki na drugi dzień po ich wytworzeniu: - Takie najlepiej smakują z chłodnym, przegotowanym mlekiem – dodaje. (2005-02-04/03:28:29) |
Wyszukiwarka
|
Partnerzy portalu: | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Informacje | | Wiadomości • Archiwum • Prognoza pogody |
Kultura | | Wydarzenia kulturalno-rozrywkowe • Archiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino |
Krosno | | O mieście • Samorząd |
Internet | | Katalog lokalnych stron |
Komunikacja internetowa | | Tablica ogłoszeń • Opinie • Czat • Kartki elektroniczne |
Informator: | | Finanse • Pizza na telefon • Dania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busy • Policja • Książka telefoniczna |
Kupuj: | | Bilety |
Archiwum wydarzeń specjalnych | | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014 • Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007 • Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005 • Zabytki poprzemysłowe Podkarpacia • Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005 • Wyprawy rowerowe 2005 • Zlot 4x4 2004-2006 • Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008 • Górskie Zawody Balonowe 2000-2009 • Kartki z wakacji 2003-2006 |
Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44
Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny /
Reklama / Kontakt / Więcej