Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(19)
Foto
(17585)
Firmy
(108)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(774)
Czateria
(52)
Opinie
(483817)

Mapa portalu: Centrum > Wiadomości

2025-07-21

W dniu 2025-07-21 nie opublikowano żadnej wiadomości, przepraszamy.


Ostatni tydzień:

  • 21 lipca 2025 (Poniedziałek)
  • 20 lipca 2025 (Niedziela)
  • 19 lipca 2025 (Sobota)
  • 18 lipca 2025 (Piątek)
  • 17 lipca 2025 (Czwartek)
  • 16 lipca 2025 (Środa)
  • 15 lipca 2025 (Wtorek)

  • Pełne archiwum:

  • Pełne, bezpłatne archiwum wszystkich artykułów


  • Wiadomość

    Tak rodzą się pączki

    W przeddzień Tłustego Czwartku (2.02) odwiedziliśmy wytwórnię ciast „Santos” w Krościenku Wyżnym. Proces produkcji pączka – najpopularniejszego przysmaku tego dnia – objaśniał nam Sebastian Szmyd, mistrz cukiernictwa (zdobył m.in. 3. miejsce na Mistrzostwach Świata Cukierników Seniorów, które odbyły się w 1999 r. w Brnie).

    Pączki

    Drożdżowe ciasto na pączki jest dzielone i ważone na odpowiednio duże kęsy, które formuje się na okrągłe części.

    Pączki

    Okrągłe kęsy ciasta wkłada się do maszyny zwanej dzielarko-zaokrąglarką, która dzieli je na 30 małych, równych porcji.

    Pączki

    Małe pączki rosną następnie w tzw. garowniku. Rosną dzięki odpowiedniej temperaturze i wilgotności.

    Pączki

    Po wyrośnięciu, pączki smażą się w tłuszczu palmowym w temperaturze 140 stopni. Po usmażeniu pierwszej warstwy, za pomocą korbki odwraca się pączki i smaży się ich druga strona.

    Pączki

    Smażenie pączków trwa ok. 2 minuty. Przed Tłustym Czwartkiem pączki smaży się w "Santosie" nawet na 10 takich patelniach.

    Pączki

    Po usmażeniu, za pomocą tzw. nabijarki do wnętrza pączka nabija się różne nadzienia. Między innymi: jabłkowe, malinowe, różane ("Santos" ma własną plantację róży).

    Pączki

    Górna część pączka może być ozdobiona nie tylko cukrem pudrem, ale np. lukrem białym, czekoladowym lub malinowym. Lukier wykonany jest z takiej receptury, że zastyga i nie klei się, choć połysk pozostaje.

    Pączki

    Lukrowane pączki posypuje się np. białymi wiórkami czekoladowymi lub skórką pomarańczową.

    Pączki

    „Santos” wytwarza ponad 10 rodzajów pączków. Między innymi takie jak te - z musem truskawkowym lub brzoskwinowym.

    Pączki

    W zwykły dzień robionych jest 1-2 tysiąca pączków. Na Tłusty Czwartek - dziesiątki tysięcy pączków.

    Cały proces produkcji pączka trwa około 1 godziny.

    A jaki jest ulubiony pączek Marka Bargła, właściciela cukierni „Santos”? – Pączek świeżo wyjęty z tłuszczu, bez nadzienia. Rozrywam go po to, żeby sięgnąć do głębi aromatu i sprawdzić strukturę ciasta.

    Cukiernik radzi jednak spożywać pączki na drugi dzień po ich wytworzeniu: - Takie najlepiej smakują z chłodnym, przegotowanym mlekiem – dodaje.

    (2005-02-04/03:28:29)
    Tekst i fot. Adrian Krzanowski




    Wyszukiwarka


    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej