Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(19)
Foto
(17585)
Firmy
(108)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(774)
Czateria
(52)
Opinie
(483817)

Mapa portalu: Centrum > Wiadomości

2025-07-05

W dniu 2025-07-05 nie opublikowano żadnej wiadomości, przepraszamy.


Ostatni tydzień:

  • 5 lipca 2025 (Sobota)
  • 4 lipca 2025 (Piątek)
  • 3 lipca 2025 (Czwartek)
  • 2 lipca 2025 (Środa)
  • 1 lipca 2025 (Wtorek)
  • 30 czerwca 2025 (Poniedziałek)
  • 29 czerwca 2025 (Niedziela)

  • Pełne archiwum:

  • Pełne, bezpłatne archiwum wszystkich artykułów


  • Wiadomość

    Wino&Talerzyki: jakość na talerzu i w kieliszku

    Dania rodem z "Top Chefa" w komplecie z najlepszymi winami, a to wszystko w przystępnych cenach. Na ul. Kazimierza Wielkiego powstała restauracja Wino&Talerzyki. To zupełnie nowy pomysł na gastronomię w Krośnie. Czy znajdzie amatorów?

    Wino i talerzyki
    Sommelier Daniel Aniołowski (po lewej) i szef kuchni Adrian Boczar - ich wiedza i umiejętności mają zagwarantować gościom, że na talerzach i w kieliszkach będzie pysznie

    Restauracja Wino&Talerzyki mieści się w piwnicach kamienicy przy ul. Kazimierza Wielkiego 2. Przytulny lokal jest królestwem dwóch osób – szefa kuchni Adriana Boczara oraz sommeliera Daniela Aniołowskiego. Ten duet ma zapewnić krośnianom atrakcje kulinarne, jakich jeszcze nie znali.

    Znają się od kilku lat. Pierwszy z kulinarną fantazją, uwielbiający eksperymentować, drugi z ogromną wiedzą o winie. Obaj pracowali w najlepszych w regionie lokalach. Wino&Talerzyki ma być jednak tym miejscem, w którym zrealizują wreszcie swoją wizję gastronomii.

    Owa wizja to restauracja z autorską kuchnią, w której dania serwowane są na "talerzyki", oraz profesjonalną obsługą sommelierską, w której wina podawane są tak, jak powinno się je podawać – w odpowiedniej temperaturze i nieutlenione.

    Wino i talerzyki
    Na talerzykach podawane są porcje degustacyjne, tak aby można było odkryć jak najwięcej nowych smaków

    - Nie zamierzamy nikogo kopiować, idziemy własną ścieżką. Chcemy zaproponować coś nowego, świeżego, najwyższą jakość na talerzu i w kieliszku – zapowiada Krzysztof Szulejewski, współwłaściciel restauracji Wino&Talerzyki. 

    Karta będzie krótka: trzy talerzyki na chłodno (przystawki), cztery talerzyki na ciepło (dania główne) i trzy talerzyki na słodko (desery). Nie potrzeba więcej, bo menu zmieniać się będzie bardzo często, nawet co dwa tygodnie. Restauracja zamierza bowiem do maksimum korzystać z tego, co daje natura. W Polsce przez większość roku mamy na coś sezon. Teraz jest sezon na grzyby, więc trzeba z tego dobrodziejstwa korzystać. Za kilka dni odławiany będzie sum, dlatego Adrian Boczar już myśli, jak go przyrządzić.

    Wino i talerzyki
    Adrian Boczar nie znosi rutyny w kuchni. Jeśli sięga po klasyczne dania, jak tatar, na pewno przedstawi ich własną wersję

    Pomysłowości mu nie brakuje. Próbkę umiejętności widać na talerzykach – na jednym zaserwował swoją wersję tatara z wołowiny piemonckiej, a na kolejnym talerzyku filet z karpia z kruszonką makową. Każda wychodząca spod jego rąk potrawa wygląda tak, jakby za chwilę mieli jej spróbować jurorzy programu "Top Chef".

    - Ja muszę mieć kreatywną pracę, która wymaga ode mnie nie tylko wysiłku fizycznego, ale także myślenia, kombinowania, jak połączyć różne smaki i tekstury. Muszę się czymś zachwycić. Czasami sam nie wiem, co wyjdzie, efekt jest dla mnie samego zaskoczeniem – opowiada szef kuchni.

    Wino i talerzyki
    Restauracja mieści się w piwnicach kamienicy przy ul. Kazimierza Wielkiego 2

    Adrianowi Boczarowi daleko jednak do dyktatora. Chętnie słucha sugestii Daniela Aniołowskiego. - Gdy powstaje jakaś potrawa, Daniel kosztuje jej i od razu wyobraża sobie wino, które będzie do niej pasować. Wtedy podpowiada Adrianowi, żeby na przykład dodał odrobinę jakiejś przyprawy albo przełamał delikatnie smak, wtedy jedzenie i wino będą idealnie ze sobą współgrać – zdradza kulisy pracy w kuchni Krzysztof Szulejewski.

    Choć każdy talerzyk można zamówić osobno, właściciele restauracji podpowiadają, aby pokusić się o co najmniej trzy – po jednym na zimno, ciepło i słodko. To najmniejsze menu degustacyjne, pod które dobrana jest wielkość porcji. Do każdej z potraw sommelier zaproponuje wino, także w ilości degustacyjnej. To pozwoli gościom na poznanie jak największej ilości smaków.

    Wino i talerzyki
    Wino&Talerzyki ma także w ofercie zestawy lunchowe oraz niedzielne obiady

    Daniel Aniołowski potwierdza, że taka forma przywodzi na myśl najlepsze w Polsce restauracje, w których gotowanie wyniesiono do rangi sztuki. - W Warszawie taka kolacja może kosztować olbrzymie pieniądze. My proponujemy to w bardzo przystępnych cenach. Każdy talerzyk kosztuje 10 zł, a kieliszek wina 5 lub 8-10 zł. To naprawdę nie jest dużo za standard, jaki oferujemy – podkreśla.

    Wino&Talerzyki ma także w ofercie trzydaniowe zestawy lunchowe, oferowane niezależnie od karty. To propozycja dla osób pracujących i studentów. Ukłonem w stronę miłośników bardziej tradycyjnej formy potraw są także niedzielne zestawy obiadowe. Goście mają więc wybór między kuchnią kompletnie autorską a nieco bardziej im znaną. 

    Tylko czy amatorów tej pierwszej będzie w Krośnie aż tak dużo? Właściciele restauracji są przekonani, że tak. - Polska gastronomia bardzo się rozwinęła. Ludzie oczekują i poszukują czegoś więcej, dlatego coraz chętniej próbują autorskiej kuchni. Czasami barierą jest cena, a u nas tego problemu nie ma. Pokazaliśmy, że tego typu potrawy nie muszą być drogie. Warto z tego skorzystać – zapraszają.

    (2017-10-15/15:59:22)
    (DI), fot. Damian Krzanowski


    Komentarze do artykułu:





    Zaloguj się, aby komentować artykuły.



    Wyszukiwarka


    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej