|
Mapa portalu: Centrum > Wiadomości |
|
Wiadomość Posmakuj Krosno: stawiamy na jakośćJuż nie Royal Hall a Posmakuj Krosno. Od niedzieli (9.02) krośnieński Rynek ma nową restaurację - to "filia" Posmakuj Bistro z Targowisk - niepozornego z zewnątrz lokalu, w którym można zjeść prawdziwe rarytasy. Nie mieli żadnej reklamy, ale poczta pantoflowa zrobiła swoje. - To krośnianie zmobilizowali nas do tego, by otworzyć restaurację w Krośnie - mówią właściciele. ![]() Do posiania nasiona jadalnych kwiatów, zioła. Posmakuj Krosno stawia na naturę. Na zdjęciu: Małgorzata Smerecka-Biś (menedżer restauracji), Paweł Dobrzański (właściciel i szef kuchni) Piszemy o tym, bo to wyjątkowi ludzie z wielką pasją do gotowania. Wszyscy są stąd, dokładnie z Targowisk. Miłość do kuchni wynieśli z domu, ale doświadczenie zdobywali w Warszawie, gdzie przez wiele lat pracowali i nadal prowadzą swój główny biznes gastronomiczny pod nazwą Posmakuj. Głową całego biznesu jest Paweł Dobrzański. Z wykształcenia kucharz, 17 lat w branży gastronomicznej, pracował jako szef kuchni m.in. w The Cinnamon, Gothic Cafe w Warszawie, w restauracji Galicja w Rzeszowie i Iwoniczu-Zdroju. Kwalifikacje podnosił odbywając staż w Akademii Kurta Schellera, Instituto Culinario Danieli w San Louis Potosi w Meksyku, uczestnicząc w wielu ogólnopolskich konkursach kulinarnych. Współpracuje z Pascalem Brodnickim podczas szkoleń i pokazów kulinarnych. - Wychodzę z założenia, że jeśli coś robić, to dobrze. I trzeba robić to, co się lubi, wtedy prędzej czy później osiągnie się sukces - mówi. ![]() Tylko świeże i naturalne produkty. - Ludzie wracają do korzeni, chcemy iść tym trendem - podkreśla Paweł Dobrzański Przyszedł moment kiedy zechciał pokazać się w rodzinnych stronach. - Paweł wpadł na pomysł: "Zróbmy coś dla swoich", żeby ludzie z Targowisk mieli gdzie wyjść, mieli gdzie dobrze zjeść, a dzieciaki mogły pobawić się w specjalnie przygotowanym dla nich kąciku - wspomina Małgorzata Smerecka-Biś, menedżer Posmakuj Krosno, prywatnie szwagierka szefa. To było dwa lata temu. Wieść o dobrym jedzeniu rozniosła się poza niewielkie Targowiska. Informowani pocztą pantoflową krośnianie zaczęli zjeżdżać do Posmakuj Bistro, gdzie sztandarowym daniem była wyjątkowa pizza z domowym ketchupem i makarony udekorowane jadalnymi kwiatami. - To wy, krośnianie zmobilizowaliście nas. Ciągle przyjeżdżaliście, chwaliliście naszą kuchnię i mówiliście: "Otwórzcie restaurację w Krośnie". A my takimi słowami żyjemy - mówi Małgorzata Smerecka-Biś. Dlatego, po dwóch latach pracy na markę Posmakuj Bistro, przyszedł czas na Krosno. - My z Krosnem też czujemy się związani, bo wychowaliśmy się w Targowiskach, ale w Krośnie była szkoła, całe życie kulturalne. Zdecydowaliśmy się więc otworzyć restaurację w Krośnie. Chcieliśmy się rozwijać, a lokalizacja okazała się bardzo ważna. Ich miłość do gotowania i karmienia ludzi widoczna jest od razu. - Sami lubimy dobrze jeść, miło spędzać czas. Je się każdego dnia, trzeba to robić dobrze, celebrować - podkreśla Paweł Dobrzański. Jakie będzie Posmakuj Krosno? - Na pewno klienci nie usłyszą u nas dzwonka od kuchenki mikrofalowej - żartują. To zasada, której hołdują we wszystkich lokalach Posmakuj. - Kuchenka mikrofalowa to brak szacunku do jedzenia. W restauracjach ludzie płacą za jedzenie, oczekują jakości, nie można podać jedzenia odgrzanego w mikrofalówce. Dlatego stawiają na jakość: produkty świeże, sezonowe, nie stosują gotowych polepszaczy smaku, przypraw z chemią, gotowych sosów. Nawet ketchup robią sami. Mają też swój ogródek, gdzie uprawiają warzywa, zioła, jadalne kwiaty. - To mają być naturalne smaki – podkreślają. Chcą przenieść do Krosna modę na zdrową żywność, która zawładnęła już Warszawą. Tam prawdziwą furorę robi postać i filozofia Łukasza Łuczaja - krośnianina, dr hab. biologii. - U niego przeszkolili się wszyscy topowi kucharze, a kobiety zakładają ogródki z ziołami. Ludzie zaczynają wracać do korzeni. Do Krosna ten trend przyjdzie pewnie dopiero za parę lat - twierdzi szef Posmakuj. Karta w Posmakuj Krosno będzie krótka - to warunek świeżości potraw. Menu będzie się zmieniać w zależności od pory roku. - Mamy włosko-regionalną kuchnię, ale nie chcemy się szufladkować. Chcemy promować nasz region, podając lokalne produkty, ale sprowadzamy je też z zagranicy - zdradza menedżer. W magazynie czeka już m.in. 200 kg mąki z Włoch na pizzę, oryginalna mozzarella, szynka suszona, salami, oliwki. - To świetne produkty, ale nie tanie. Klienci muszą mieć świadomość, że dobre jedzenie kosztuje - dodaje. Ceny nie będą jednak zaporowe, ale też nie najniższe. - Pamiętajmy, że to też restauracja na krośnieńskim Rynku, który jest wizytówką miasta. Nie możemy sprzedawać dań za 10 zł, jak przy trasie - podkreśla Paweł Dobrzański. Oprócz dań w karcie będą też dania dnia. Taki dwudaniowy lunch to cena 20 zł. - Polska stoi plackami po węgiersku. U nas tego nie ma, ale może się zdarzyć. Schabowego też nie ma, ale nie mamy nic przeciwko niemu. Niech on tylko będzie dobrze zrobiony i nie cienki, że Korczynę widać - słyszymy w lokalu. - To klienci zadecydują co chcą u nas jeść, musimy słuchać ich głosu. Na klientów czeka już cała załoga: 8 kucharzy, 4 kelnerów. Posmakuj Krosno dysponuje też salą na ostatnim piętrze kamienicy Rynek 24 - tam będzie organizować imprezy okolicznościowe. Zmienił się wystrój lokalu w piwnicach. Każda sala nosi inną nazwę: Krosno, Targowiska oraz Beskid Niski wraz Bieszczadami. Na ścianach zawisły zdjęcia nawiązujące do tych miejsc. Zmieniła się kolorystyka, odmieniona jest kuchnia i bar. W jednaj z sal zamiast stolików są drewniane duże ławy. - Chcemy, żeby ludzie się integrowali, żeby osoby, które nawet się nie znają siadały przy jednym stole, jadły, rozmawiały - tłumaczą właściciele. Oprócz serwowania jedzenia, planują też spotkania ze znanymi, ciekawymi ludźmi. Chcą organizować warsztaty smaków: - Chcemy uczyć ludzi smaków, uświadamiać ich, przecież ciągle nie brakuje osób, które nie wiedzą co to jest rukola... (2014-02-11/16:15:46) |
Wyszukiwarka
|
| Partnerzy portalu: | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
| Informacje | | Wiadomości • Archiwum • Prognoza pogody |
| Kultura | | Wydarzenia kulturalno-rozrywkowe • Archiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino |
| Krosno | | O mieście • Samorząd |
| Internet | | Katalog lokalnych stron |
| Komunikacja internetowa | | Tablica ogłoszeń • Opinie • Czat • Kartki elektroniczne |
| Informator: | | Finanse • Pizza na telefon • Dania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busy • Policja • Książka telefoniczna |
| Kupuj: | | Bilety |
| Archiwum wydarzeń specjalnych | | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014 • Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007 • Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005 • Zabytki poprzemysłowe Podkarpacia • Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005 • Wyprawy rowerowe 2005 • Zlot 4x4 2004-2006 • Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008 • Górskie Zawody Balonowe 2000-2009 • Kartki z wakacji 2003-2006 |
Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44
Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny /
Reklama / Kontakt / Więcej























