Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(19)
Foto
(17585)
Firmy
(108)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(774)
Czateria
(52)
Opinie
(483817)

Mapa portalu: Centrum > Wiadomości

2025-12-01

W dniu 2025-12-01 nie opublikowano żadnej wiadomości, przepraszamy.


Ostatni tydzień:

  • 1 grudnia 2025 (Poniedziałek)
  • 30 listopada 2025 (Niedziela)
  • 29 listopada 2025 (Sobota)
  • 28 listopada 2025 (Piątek)
  • 27 listopada 2025 (Czwartek)
  • 26 listopada 2025 (Środa)
  • 25 listopada 2025 (Wtorek)

  • Pełne archiwum:

  • Pełne, bezpłatne archiwum wszystkich artykułów


  • Wiadomość

    Młodzi kucharze na stażach we Francji

    Przyszli fryzjerzy, kucharze i cukiernicy mieli szansę podszkolić swe umiejętności we Francji. Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 odbyli tam dwutygodniowe staże zawodowe. Zdobytą przez nich wiedzę potwierdzają certyfikaty, które będą atutem podczas poszukiwania pracy.

    ZSP nr 2 we Francji
    Przez dwa tygodnie młodzi kucharze z Krosna poznawali tajniki kuchni francuskiej

    Szesnastu uczniów krośnieńskiego ZSP Nr 2 odbyło w kwietniu (30.03 - 13.04) dwutygodniowe staże we Francji. Była to pierwsza grupa uczestnicząca w zagranicznych wyjazdach - grupa druga na przełomie maja i czerwca wyjedzie na Słowację.

    Wyjazd możliwy był dzięki uczestnictwu szkoły w projekcie Leonardo da Vinci. Jest on skierowany do uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej: cukierników, kucharzy, piekarzy, fryzjerów oraz uczniów technikum – kształcących się w zawodach: technik usług fryzjerskich, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji usług gastronomicznych.

    ZSP nr 2 we Francji
    Swoje umiejętności mieli okazję podszkolić także fryzjerzy

    Program promuje mobilność pracowników na europejskim rynku pracy oraz wdraża innowacyjne rozwiązania dla podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Wymiany zawodowe integrują młodzież, ta przy okazji poznaje kulturę i języki odwiedzanych krajów.

    We Francji uczniowie odbywali staże w czterech Centrach Szkolenia Uczniów Zawodu: w Lezignan-Corbier, Mende, Nimes i w Perpignan. - W ramach staży młodzi adepci rzemieślnictwa sporządzali potrawy, m.in. ratatouille, napoje oraz wyroby piekarskie takie jak bagietki czy fougasse i cukiernicze: ciasto kruche, krem patissiere i waniliowy, ciasto parzone, krem migdałowy, ozdoby z marcepanu, ciasto Paris-brest typowe dla kuchni francuskiej - mówi Paweł Cisoń, nauczyciel z ZSP nr 2. - Wszędzie nasi uczniowie byli chwaleni za poziom posiadanej wiedzy, bez problemu radzili sobie z wykonywaniem poleconych zadań. Uczniowie także byli bardzo zadowoleni, mogli pracować w świetnie wyposażonych nowoczesnych pracowniach.

    Stażyści w ciągu dwóch tygodni mogli również poznać specyfikę działania oraz funkcjonowania francuskich przedsiębiorstw branży gastronomicznej, cukierniczej i piekarniczej.

    ZSP nr 2 we Francji
    Był czas na naukę, ale też zwiedzanie

    W stażach poza grupą cukierników, piekarzy i kucharzy, uczestniczyło również dwóch fryzjerów, którzy zobaczyli jak działają francuskie salony, poznali nowe metody i techniki fryzjerskie. - Upinali koki, tzw. banany z elementami warkoczy, uczyli się wyplatania różnego typu warkoczy i plecionek, nawijania loków, modelowania i strzyżenia włosów, strzyżenia brody - wylicza Paweł Cisoń.

    Poza zdobywaniem nowych umiejętności zawodowych uczniowie krośnieńskiej szkoły mieli okazję pozwiedzać. Zobaczyli m.in: Carcassonne, produkcję serów w Roquefort, wiadukt w Millau, Grotte de Dargilan w Ave Armand, dziewięć śluz w Beziers, zabytki Nimes, Akwedukt Pont du Gard, zakład produkcji wina w Limoux, hodowlę owoców morza w Bouzigues.

    ZSP nr 2 we Francji
    Po stażach młodzież otrzyma certyfikaty potwierdzające zdobytą wiedzę

    Po zakończeniu staży uczniowie otrzymają podpisane przez polskie i francuskie cechy rzemiosł certyfikaty oraz dokumenty „Europass Mobilność”, poświadczające nabyte kompetencje i umiejętności. - Dokumenty te będą dla nich dodatkowym atutem podczas poszukiwania pracy zarówno w kraju, jak i za granicą - podkreśla Paweł Cisoń.

    Wiedzę zdobytą na stażach uczniowie będą mieli szansę zaprezentować pod koniec roku szkolnego, kiedy to w szkole zorganizowany zostanie Dzień Francuski i Słowacki.

    ZSP nr 2 we Francji

    (2014-05-03/15:00:06)
    (zsp nr 2)


    Komentarze do artykułu:





    Zaloguj się, aby komentować artykuły.



    Wyszukiwarka


    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej