Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(19)
Foto
(17585)
Firmy
(108)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(774)
Czateria
(52)
Opinie
(483817)

Mapa portalu: Centrum > Wiadomości

2025-12-01

W dniu 2025-12-01 nie opublikowano żadnej wiadomości, przepraszamy.


Ostatni tydzień:

  • 1 grudnia 2025 (Poniedziałek)
  • 30 listopada 2025 (Niedziela)
  • 29 listopada 2025 (Sobota)
  • 28 listopada 2025 (Piątek)
  • 27 listopada 2025 (Czwartek)
  • 26 listopada 2025 (Środa)
  • 25 listopada 2025 (Wtorek)

  • Pełne archiwum:

  • Pełne, bezpłatne archiwum wszystkich artykułów


  • Wiadomość

    Czapa za pęczotto. Wyróżnienie dla Posmakuj

    Restauracja Posmakuj Krosno trafiła do prestiżowego przewodnika kulinarnego Gault&Millau. - Warto było iść pod prąd, nie ugiąć się – przyznają dzisiaj jej właściciele, którzy przed otwarciem lokalu nie raz usłyszeli, że wydziwiają.

    Posmakuj Krosno w Gault&Millau
    Do pierwszego polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau trafiły tylko cztery restauracje z Podkarpacia. Jedną z nich jest Posmakuj Krosno

    Michelin przyznaje gwiazdki, oni – czapy kucharskie. Michelin stawia na luksus i splendor, oni – na lokalność i sezonowość. W grudniu do księgarni trafiło pierwsze polskie wydanie słynnego francuskiego przewodnika kulinarnego.

    "Go e mijo"

    Gault&Millau [czyt. go e mijo] to jeden z najważniejszych przewodników kulinarnych na świecie. Jego historia sięga lat 60. ubiegłego wieku. Obecnie wydawany jest w dziewięciu krajach.

    Ze wstępu do polskiego wydania przewodnika: "Nasi inspektorzy przejechali dziesiątki tysięcy kilometrów, odwiedzili i przetestowali setki miejsc. Przedstawiamy Wam te najlepsze. Już nigdy nie będziecie musieli wybierać restauracji w ciemno".

    W przewodniku opisano prawie 250 restauracji z całej Polski. Opisano te, które zabrały inspektorów Gault&Millau w kulinarną podróż. Jedną z nich przeżyli w Krośnie, w restauracji Posmakuj Krosno.

    Posmakuj Krosno w Gault&Millau
    - Nie można zapłacić, by znaleźć się w przewodniku. Restauracja, która by to zaproponowała, znalazłaby się na czarnej liście - zastrzega Justyna Adamczyk, redaktor naczelna publikacji

    To tylko złudzenie

    Z przewodnika: "Restauracja Posmakuj znajduje się na Rynku. W sezonie letnim jej szyld na murze zasłaniają parasole, więc całość wygląda jak typowy ogródek piwny. To jednak tylko złudzenie, bo miejsce jest wyjątkowe: dobry produkt spotyka się tu z kulinarną pasją i za uczciwe pieniądze można dobrze zjeść".

    Posmakuj zostało otwarte w lutym. Szefem kuchni jest tu Paweł Dobrzański.

    O Pawle Dobrzańskim: z wykształcenia kucharz, od 17 lat w branży. Pracował jako szef kuchni w restauracjach The Cinnamon i Gothic Cafe w Warszawie oraz w restauracji Galicja w Rzeszowie i w Iwoniczu-Zdroju. Odbył staże w Akademii Kurta Schellera i w Instituto Culinario Danieli w San Louis Potosi w Meksyku. Współpracuje z Pascalem Brodnickim.

    Dajcie kawał mięcha!

    Wizja restauracji jest taka: sezonowa, krótka karta (jako gwarancja świeżości potraw); żadnej mikrofalówki, żadnych polepszaczy smaku i żadnych gotowych sosów; zakupy – dwa, a nawet trzy razy dziennie; świeże produkty; jeśli dostawcy, to tylko lokalni producenci żywności; własny ogródek z warzywami, ziołami i kwiatami jadalnymi.

    - Po co wydziwiacie? Po co kombinujecie? Co tu ludzie będą jeść? Sami zapędzacie się w kozi róg! Dajcie jakiś porządny kawał mięcha, tak, żeby go na talerzu zostało! - tak najczęściej komentowano plany Posmakuj dziesięć miesięcy temu.

    - Warto było iść pod prąd, nie ugiąć się – tak dzisiaj komentuje obecność Posmakuj w przewodniku Małgorzata Smerecka-Biś, menadżerka restauracji.

    Posmakuj Krosno w Gault&Millau
    Potrawą, która bodaj najbardziej rozpieściła podniebienia inspektorów Gault&Millau było wegetariańskie pęczotto

    Z przewodnika: "W menu odnajdziemy ideały slow foodu: lokalność i sezonowość, a na talerzu dania przyrządzone z fantazją i wyczuciem. Zioła, warzywa i kwiaty jadalne pochodzą z własnego ogródka. Do wyboru kilka przystawek ciepłych i zimnych, mięsa, ryby oraz pizza. Zachwyca wyważone w smaku pęczotto wegetariańskie podane z kwiatami ogórecznika oraz porządnie zrobiona, chrupiąca pizza z domowym keczupem. Na deser zamówmy bezę z mascarpone i truskawkami – jest wyborna".

    Opisane w przewodniku pęczotto to: kasza pęczak gotowana na ciemnym piwie z Bieszczadów, z warzywami i świeżym 24-miesięcznym parmezanem sprowadzanym z Włoch, podana z kwiatami ogórecznika.

    Posmakuj Krosno w Gault&Millau
    - Została wyróżniona także beza, której przygotowanie jest dla nas bardzo czasochłonne, bo sami ją suszymy i przykładamy się do niej naprawdę z wielkim namaszczeniem - cieszy się menadżerka Posmakuj

    Przekroili nam kartę

    Nagrodą za to pęczotto z kwiatami ogórecznika, za pizzę z domowym keczupem i za wyborną bezę, ale i za nieugięcie się i odwagę, jest czapa kucharska Gault&Millau – drogowskaz dla tych, którzy poszukują kulinarnej przygody. Inspektorzy przygotowujący przewodnik przyznali Posmakuj 12,5 punkta w 20-punktowej, bardzo rygorystycznej skali. Maksymalnej ich ilości nie zdobył w Polsce nikt. Najlepiej oceniono słynne, nagrodzone gwiazdą Michelin Atelier Wojciecha Modesta Amaro (17 punktów i cztery czapy kucharskie).

    - Nie wiedzieliśmy, że u nas byli – zastrzega menadżerka. - Dopiero, gdy pod koniec listopada dowiedzieliśmy się, że jesteśmy w przewodniku, domyśliliśmy się, że to musiało być w sezonie truskawkowym, bo w przewodniku wyróżniono bezę z tymi właśnie owocami. Sprawdziliśmy dokumenty sprzedaży z tego okresu i rzeczywiście był u nas ktoś, kto przekroił nam kartę wzdłuż i wszerz.

    Posmakuj Krosno w Gault&Millau
    Przed uruchomieniem Posmakuj, wiele osób wróżyło, że kulinarna alternatywa, m.in. dania z kozim serem, zapędzi twórców restauracji w kozi róg. Mylili się

    Dwie smutne sprawy

    Są dwie sprawy, które smucą właścicieli Posmakuj.

    Pierwszą jest to, że zdarzają się osoby, które nie wierzą, że ktokolwiek w Posmakuj zawraca sobie głowę tym, aby produkty były najlepszej jakości.

    Drugą są klienci, którzy na podstawie jednej capriciosy (pizza z sosem pomidorowym, serem, szynką, papryką i pieczarkami) oceniają Posmakuj, jak gdyby byli jurorami Top Chefa. Małgorzata Smerecka-Biś widzi to tak: - Capriciosa może być smaczna, mieć dobry balans między ciastem a serem, mieć świetny sos, ale to za mało by powiedzieć czy restauracja serwuje naprawdę dobrą kuchnię. Nawet najlepsza pizza nie przekaże bowiem tej tajemnicy, którą zaklęliśmy chociażby w sałatce z pieczonego buraka, z gruszką marynowaną w chilli i imbirze, z kozim serem i dresingiem z octu balsamicznego.

    Purée z zielonego groszku

    Drugą z czterech podkarpackich restauracji, która znalazła się w przewodniku Gault&Millau jest Magnolia w Dworze Kombornia. W menu lokalu inspektorzy kulinarni zwrócili szczególną uwagę na polskie dania tradycyjne (schabowy z kością), potrawy kuchni międzynarodowej (kotlety jagnięce marynowane z kardamonem i miętą, podane z batatami i purée z zielonego groszku) oraz nowoczesne kompozycje inspirowane kuchnią chłopską i pańską (śliwki z dworską nalewką z tarniny).

    Magnolii przyznano 10 punktów. Choć to nie wystarczyło, aby Dwór Kombornia mógł otrzymać czapę, inspektorzy docenili międzynarodową kuchnię i elegancki styl restauracji.

    Zobacz też w archiwum portalu:
    Posmakuj Krosno: stawiamy na jakość (2014-02-11)

    (2014-12-18/09:03:33)
    Dawid Iwaniec, fot. Damian Krzanowski


    Komentarze do artykułu:





    Zaloguj się, aby komentować artykuły.



    Wyszukiwarka


    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej