Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(19)
Foto
(17585)
Firmy
(108)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(774)
Czateria
(52)
Opinie
(483817)

Mapa portalu: Centrum > Wiadomości

2025-08-01

W dniu 2025-08-01 nie opublikowano żadnej wiadomości, przepraszamy.


Ostatni tydzień:

  • 1 sierpnia 2025 (Piątek)
  • 31 lipca 2025 (Czwartek)
  • 30 lipca 2025 (Środa)
  • 29 lipca 2025 (Wtorek)
  • 28 lipca 2025 (Poniedziałek)
  • 27 lipca 2025 (Niedziela)
  • 26 lipca 2025 (Sobota)

  • Pełne archiwum:

  • Pełne, bezpłatne archiwum wszystkich artykułów


  • Wiadomość

    Restauracja Naftaya: ''U nas nie ma klientów, są goście''

    Nowi właściciele Hotelu Nafta Krosno postanowili od zera stworzyć gastronomiczną wizytówkę obiektu. W grudniu ubiegłego roku otworzyli Naftayę – restaurację z kuchnią, wystrojem i atmosferą, jakich w Krośnie jeszcze nie było. - Teraz lokal ma służyć nie tylko gościom hotelowym, ale także mieszkańcom - mówią. Zobacz zdjęcia i film.

    Restauracja Naftaya
    Nowi szefowie kuchni (od lewej: Łukasz Karnasiewicz i Adrian Boczar), nowa obsługa i nowy wizerunek. Sprawdziliśmy, jak po zmianach działa restauracja Hotelu Nafta Krosno

    Jak w domowym salonie

    Gdy rozpoczynały się prace nad aranżacją wnętrza Naftai, Barbara Jewiarz-Penar, współwłaścicielka Hotelu Nafta, doskonale wiedziała, czego oczekuje od nowego wystroju: miało być domowo. Krakowscy architekci, którym zleciła aranżację, pierwszorzędnie się z tego zadania wywiązali: miękkie wykładziny w szarych stonowanych kolorach, kominek, biały kredens oraz blaty stolików z jasnego drewna, pasujące do kremowych obić sof i krzeseł.

    Na półkach książki i starannie dobrane bibeloty, na ścianach czarno-białe zdjęcia związane z naftową tradycją regionu, na sofach miękkie kolorowe poduchy, a w głośnikach subtelny chillout. Całość przypomina obszerny salon, wypełniony ciepłem i życzliwością, w którym masz ochotę spocząć i zapomnieć na chwilę o pędzącym za oknem życiu. - O to nam właśnie chodziło - uśmiecha się Barbara Jewiarz-Penar.

    Restauracja Naftaya
    Ciepłe i domowe – to pierwsze wrażenia dotyczące wnętrza Restauracji Naftaya

    Kulinarne laboratorium

    Nowością w aranżacji wnętrza jest także przeszklona ściana, przez którą obserwować można pracę szefów kuchni – Łukasza Karnasiewicza i Adriana Boczara. - To z jednej strony zaciekawia gości, a z drugiej buduje w nich pewien rodzaj zaufania, ponieważ widzą, w jakich warunkach i przez kogo przygotowywane są dania - przyznaje współwłaścicielka Naftai.

    Szefowie przygotowują właśnie dwa dania, które znajdują się w nowej wiosennej karcie. - Bo nasza karta jest sezonowa, zmieniamy ją, gdy pojawiają się nowe produkty, np. owoce czy grzyby - tłumaczy Barbara Jewiarz-Penar.

    Na początek przystawka: grasica cielęca ze skorzonerą, szpinakiem i majonezem cytrynowym. - Grasica to gruczoł. Bardzo trudno ją dostać, dlatego dania z niej są bardzo wyszukane - wyjaśnia Adrian Boczar. - Najlepiej próbować wszystkich składników razem, bo one wspólnie tworzą kompozycję smakową - zachęca.

    Jako danie główne proponują natomiast schab z dzika sous vide, z konfitowanym boczkiem, purée z selera, pieczoną marchewką, popcornem z kaszy gryczanej i pudrem ze słoniny. Tylko w tym jednym daniu szefowie wykorzystują kilka technik kulinarnych, a produktom nadają kilka różnych, chwilami zaskakujących form.

    Restauracja Naftaya
    W daniach postawiono nie na ilość, ale na jakość - na najlepsze produkty, zaskakujące kombinacje smaków i tekstur oraz estetykę "talerza". Ich ceny wynoszą od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych

    - Najdłużej eksperymentowaliśmy z popcornem z kaszy - zdradzają. - Po kilkunastu próbach udało nam się odkryć, że uprażyć kaszę można na oleju rozgrzanym do temperatury 270 stopni, trzymając ją na patelni przez około 5 sekund – mówią, a w ich głosach czuć fascynację i radość, jaką sprawia im praca w kuchni. Traktują ją bardziej jak kulinarne laboratorium, w którym cały czas chcą odkrywać coś nowego.

    Ktoś więcej

    Dania podaje Janusz Mikosz, manager restauracji. Wnosi je z gracją i uśmiecha się kładąc na stole talerz, który wygląda jak artystyczna kompozycja, stanowiąca najlepszy dowód na to, że jakąkolwiek ucztę rozpoczynają zawsze nasze oczy. O tym doskonale w Naftai wiedzą.

    Potem Janusz Mikosz przez chwilę opowiada o podanej właśnie potrawie: opisuje produkty, techniki ich przyrządzenia i smaki, które za moment poczuć będzie można w ustach. Potem pozwala sobie dobrać do niej odpowiednie wino, które uzupełni, ale nie zdominuje dania.

    Restauracja Naftaya
    Janusz Mikosz, manager Naftai. Dba nie tylko o organizację pracy w restauracji i obsługę gości, ale także świetnie zna się na kuchni i doborze trunków

    Postać managera to z kolei najlepszy dowód na to, jak ważną rolę odgrywa w restauracji obsługa, która ma przed sobą pozornie banalne zadanie przyniesienia zamówionej potrawy. Można ją więc po prostu podać, a można zrobić to tak, że poczujesz się jak ktoś więcej niż... - Klient - kończy zdanie Janusz Mikosz. - W restauracji nie mamy klientów - mamy gości, którzy mają tu nie tylko skosztować czegoś pysznego, ale także wyjątkowo się u nas czuć.

    Ogromny krok do przodu

    A gości Naftai podzielić można na dwie kategorie: pierwsi to goście hotelowi, a drudzy to mieszkańcy Krosna i okolic. Coraz liczniejsze odwiedziny tych drugich cieszą Barbarę Jewiarz-Penar: - Zmiany wprowadzone w restauracji miały także służyć otwarciu jej na mieszkańców, zerwaniu z przekonaniem, że służy ona wyłącznie gościom hotelowym.

    Współwłaścicielka hotelu nie ukrywa jednak, że podział gości w pewnym stopniu przenosi się na potrawy zamawiane przez każdą z grup: - Goście hotelowi zazwyczaj wybierają dania z karty, mieszkańcy wolą korzystać z oferty lunchów, czyli zestawów dnia z deserem, które proponujemy w tygodniu, lub niedzielnych brunchów, podczas których za stałą kwotę można do woli korzystać z dań bufetowych. Specjalnie dla krośnian wprowadziliśmy również do karty nieco "tradycji" - barszcz ukraiński, filet z kurczaka czy żeberka – o które mieliśmy mnóstwo zapytań. Myślę, że za jakiś czas także mieszkańcy przekonają się w większym stopniu do naszej głównej karty, która dzisiaj może im się wydawać nieco awangardowa.

    Restauracja Naftaya
    Desery serwowane w Naftai pochodzą z restauracyjnej cukierni

    Wątpliwości, że tak się stanie, nie ma Janusz Mikosz: - W ostatnich latach gastronomia w Polsce zrobiła ogromny krok do przodu. Oglądamy ją w telewizji, chociażby w programie "Top Chef", ale i sami chcemy odkrywać nowe smaki, a za tym podąża coraz większa świadomość, że jedzenie, zwłaszcza jedzenie w restauracji, nie służy wyłącznie zaspokojeniu głodu, ale ma być przeżyciem, w które angażujemy nasze zmysły. Dzięki Naftai nie musimy już szukać tych przeżyć w Warszawie. Czekają tu, w Krośnie.

    (2016-04-10/18:23:43)
    (DI), fot. Damian Krzanowski


    Komentarze do artykułu:





    Zaloguj się, aby komentować artykuły.



    Wyszukiwarka


    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej