Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(19)
Foto
(17585)
Firmy
(108)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(774)
Czateria
(52)
Opinie
(483817)

Mapa portalu: Centrum > Wiadomości

2025-07-23

W dniu 2025-07-23 nie opublikowano żadnej wiadomości, przepraszamy.


Ostatni tydzień:

  • 23 lipca 2025 (Środa)
  • 22 lipca 2025 (Wtorek)
  • 21 lipca 2025 (Poniedziałek)
  • 20 lipca 2025 (Niedziela)
  • 19 lipca 2025 (Sobota)
  • 18 lipca 2025 (Piątek)
  • 17 lipca 2025 (Czwartek)

  • Pełne archiwum:

  • Pełne, bezpłatne archiwum wszystkich artykułów


  • Wiadomość

    Nie macie pomysłu na deser? Spróbujcie tego

    Oreo ginalny de ser, dokręcony truskawką i chia – deserem o takiej nazwie uczniowie ZSP 2 w Krośnie zdobyli jurorów Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego. Skład zwycięskiego zespołu to Sebastian Rygiel i Szymon Bożek.

    Deser
    Sebastian Rygiel i Szymon Bożek zwyciężyli w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym

    Ciasteczka Oreo, ser, jajka, truskawki, do tego szałwia hiszpańska – to najważniejsze składniki deseru, którego nie może zabraknąć na żadnym stole. O jego walorach smakowych przekonali się jurorzy Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego, który odbył się w Zespole Szkół nr 1 w Sanoku (2.06). Pomysł i wykonanie zachwycił ich tak bardzo, że postanowili autorom tego deseru przyznać w konkursie I miejsce. Osiągniecie to jest więc najlepszą reklamą dzieła, które wspólnie wykonali uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie.

    Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny przebiegał pod hasłem "Desery w nowoczesnej odsłonie". Wzięło w nim udział 6 drużyn: z Akademii Hotelowej z Humennego na Słowacji, Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach, Zespołu Szkół w Iwoniczu, Zespołu Szkół nr 1 i Zespołu Szkół nr 5 w Sanoku oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie.

    Krośnieńską szkołę reprezentowali uczniowie trzeciej klasy Technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Sebastian Rygiel i Szymon Bożek.

    Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wykonać 4 porcje deseru z dowolnie wybranych produktów. Mieli na to 120 minut. Jury oceniało w szczególności kreatywność, pomysłowość i oryginalność przygotowanej przez uczestników potrawy, ale wrażenia wzrokowe i smakowe również wpłynęły na decyzję ekspertów.

    Męski duet ZSP nr 2 zachwycił jury deserem o nazwie Oreo ginalny de ser, dokręcony truskawką i chia, i zdobył I miejsce. Uczniów do konkursu przygotowały pani Agnieszka Gonet i pani Halina Szpiłyk.

    Deser
    Oreo ginalny de ser, dokręcony truskawką i chia - to zwycięski deser

    Chcecie spróbować mistrzowskiego deseru? Oto przepis:

    Oreo ginalny de ser, dokręcony truskawką i chia

    Składniki:
    • 400 g sera twarogowego do sernika
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka olejku waniliowego
    • 1/2 opakowania cukru waniliowego
    • 170 g ciasteczek Oreo
    • 3 łyżki masła
    • 250 g świeżych truskawek
    • 1 łyżka cukru
    • 3 łyżeczki szałwii hiszpańskiej (chia)

    Do podania:
    • kwiaty jadalne (bratek)
    • liście szałwii

    Wykonanie:
    1. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Przygotuj 4 słoiki o pojemności ok. 400 ml każdy oraz formę 33x23 cm.
    2. Ciasteczka rozdrobnij w malakserze lub włóż do woreczka i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Masło rozpuść i wlej do ciasteczek, wymieszaj, żeby powstały mokre okruchy.
    3. Twaróg włóż do dużej miski, dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj jajka, cukier waniliowy oraz olejek, wymieszaj.
    4. Na spód słoików nałóż rozdrobnione ciasteczka i ubij lekko. Wlej na to masę serową do 2/3 wysokości słoika.
    5. Słoiki z sernikiem ustaw w formie. Zagotuj wodę i wlej do formy, do 1/2 wysokości. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut.
    6. Po tym czasie wyjmij formę ze słoikami z piekarnika i wystudź. Słoiki wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej 2 godziny.
    7. Truskawki zblenduj z cukrem oraz szałwią hiszpańską. Ozdób bratkami i szałwią.

    (2016-06-12/12:00:25)
    (red.) fot. (zsp nr 2)


    Komentarze do artykułu:





    Zaloguj się, aby komentować artykuły.



    Wyszukiwarka


    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej